Elektrische heftruck kopen? Lees onze handige tips en trucs

Een heftruck is onmisbaar als je in het magazijn, in een loods of op een industrieterrein werkt. Een heftruck maakt het werk vele malen lichter en je kunt ook nog eens veel sneller werken. Denk aan het indelen van magazijnstellingen, het laden en lossen van vrachtwagens en het verplaatsen van goederen op pallets. In het verleden werkten heftrucks op loodzuur-accu’s, diesel of LPG en dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Daarom geven we in onze blog handige tips en trucs over de milieuvriendelijke elektrische heftruck.

Waarom overstappen op de elektrische heftruck?

Het is vrij logisch om over te stappen op de elektrische heftruck of om gelijk voor een elektrische heftruck te kiezen als je net een warehouse hebt geopend. Ze zijn natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan oudere heftrucks die op loodzuur-accu’s, diesel of LPG rijden. Daarnaast zijn ze een stuk stiller en ook minder schadelijk voor de gezondheid van medewerkers. Vooral in gesloten warehouses met een minder ventilatiesysteem wil je natuurlijk niet dat het personeel in uitlaatgassen hun werkzaamheden moeten verrichten.

Een ander pluspunt is dat elektrische trucks qua verbruik ook goedkoper zijn. Een oplaadbeurt kost immers minder geld dan wanneer je een heftruck moet bijvullen met diesel of met LPG. Je voorkomt ook dat er met schadelijke en gevaarlijke stoffen moet worden gewerkt. En als dat geen reden genoeg is kun je ook nog eens rekenen op minder onkosten. De heftrucks hebben namelijk minder bewegende delen en dus ook minder onderhoud nodig. Ze gaan dan ook veel langer mee dan de ouderwetse heftruck.

Kun je een elektrische heftruck wel buiten gebruiken?

Een veelvoorkomende vraag is of je een elektrische heftruck wel buiten kunt gebruiken, maar dat is natuurlijk gewoon mogelijk. Je kunt immers ook met een elektrische auto door de stromende regen rijden. Zal de accu iets sneller leeg gaan? Dat wel, want in deze weersomstandigheden wordt er ook om meer vermogen gevraagd. Maar je kunt ze zonder risico in de buitenlucht en zelfs in de stromende regen gebruiken. Ondanks dat het personeel ongetwijfeld even wacht tot de lucht weer iets geklaard is voordat ze de werkzaamheden weer hervatten.

Hoeveel kan een elektrische heftruck tillen?

Elektrische heftrucks kun je in verschillende uitvoeringen kopen en het maximale gewicht dat een heftruck kan tillen is afhankelijk van het model dat je kiest. Er zijn modellen die maximaal 1800 tot 3000 kilo kunnen tillen, maar er zijn ook grotere modellen die tot wel 7000 kilo kunnen sjouwen. Houdt er rekening mee dat hoe meer een heftruck kan tillen des te duurder de machine wordt. Er is immers meer vermogen nodig om het werk te kunnen verrichten. Daarnaast speelt ook de accucapaciteit een rol in de prijs. Met een normale accu kun je enkele uren tot een minder intensieve werkdag de klussen klaren, maar voor een intensieve werkdag heb je meer capaciteit nodig. En dus ook een elektrische heftruck met een groter accupakket. Dat zorgt er ook voor dat deze heftrucks in het algemeen iets duurder zijn.